Ekonomi

E-faturanın kullanım alanı genişliyor

İSTANBUL (İGFA) – Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 509 Sayılı Vergi Uyum Kanunu Genel Tebliği ile elektronik belge kullanımı ve kontrolünde yapılan düzenleme ile önemli değişikliklere gidildi. Yönetmelik ile e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-Defter başta olmak üzere farklı branşlarda hizmet veren firmaların elektronik belge kullanma zorunluluğuna ilişkin ciro limitleri düşürüldü.

tebliğe göre; 2020 ve 2021 yıllarında 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemlerinde 3 milyon TL ve üzeri brüt satış geliri elde eden mükellefler en geç 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Faturaya geçmek zorunda kalacak. Böylece kurumlar ve özel şirketler ile birlikte çok sayıda esnaf ve sanatkar e-Fatura sistemine dahil olacak.

ELEKTRONİK FATURA LİMİTLERİ AZALTILDI

Bir önceki devirde mükelleflere gün içinde kesilen faturaların toplam bedelinin (vergiler dahil) 5 bin TL’yi, mükellef olmayanlara kesilen faturaların toplam tutarının (vergiler dahil) 30 bin TL’yi (vergiler dahil) aşması durumunda e-Arşiv Fatura düzenleme kuralı vardı. Yeni düzenleme ile bu uygulamadaki limitler de değişti. Buna göre; Vergi mükellefi olmayanlar için bire bir günde kesilen fatura bedeli 5 bin TL’ye düşürülürken, bu bedel mükellefler için 4 bin 400 TL olarak belirlendi.

YILDIZ: “PEK ÇOK MARKA E-FATURA SİSTEMİNİN AVANTAJLI DÜNYASINA ADIM ATACAK”

GİB’in yeni düzenlemesi hakkında konuşan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “GİB tarafından yapılan yeni düzenleme ile teknolojinin hayatımızın değişmez bir modülü haline gelmesine paralel olarak yapılan yasal düzenlemeler, elektronik ülkemizde belge kullanımı her geçen gün artmaktadır.Farklı branşlardan birçok marka, esnaf ve sanatkar e-Fatura sisteminin avantajlı dünyasına adım atacaktır.E-Fatura sistemine kolayca dahil edilebilir.Operasyonel kolaylıklar düşünülerek, maliyet tasarrufu ve yeşil yaklaşım avantajları ile dijital dönüşümün bir zorunluluktan ziyade bir gereklilik haline geldiğini söyleyebiliriz.”

Türkiye’de dijital dönüşümün lider kuruluşu TÜRKKEP; 27 Eylül 2013 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-Fatura Hizmet Sağlayıcı (Özel Entegratör) olarak yetkilendirilmiş bir güven kuruluşu olduğunu belirten Yıldız, “TÜRKKEP olarak yenilikçi çözümlerimizle şirket ve kurumların dijital dönüşüm süreçlerine hız kazandırıyoruz. Kullanıcılarımıza daha kaliteli hizmeti çok daha avantajlı fiyatlara sunuyoruz.”Tüm kurumlarımız dijital dönüşümlerini TÜRKKEP güvencesi ile hızlı bir şekilde gerçekleştirerek kurumsal hayatlarını kolaylaştırabiliyor. GİB’in yaptığı son düzenleme ile e-Fatura geçişlerinin çok olacağını düşünüyorum. 1 Temmuz 2023’ü beklemeden kurumlarımızın sisteme geçmesini tavsiye ediyorum” dedi.

buyukorhanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu